ANW-uitkering of nabestaandenuitkering en samenwonen niet doorgegeven

Ik heb een ANW-uitkering of nabestaandenuitkering en niet doorgegeven dat ik samenwoon. Wat nu?

Een nabestaandenuitkering wordt door de SVB uitbetaald en biedt financiële ondersteuning na het overlijden van uw partner (of voor wezen). Als u gaat samenwonen, dan dient u dat door te geven aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Heeft u dat niet gedaan? Dan is er niet gelijk reden tot paniek. Er wordt namelijk niet in alle gevallen uitgegaan van ‘samenwonen’ voor de ANW (Algemene Nabestaandenwet).

De SVB controleert alle gegevens die door u zijn doorgegeven. Zo wordt er bijvoorbeeld gecheckt bij de gemeente hoeveel mensen er op uw adres zijn ingeschreven. Andersom geeft de gemeente ook aan de SVB door als er zaken veranderen, bijvoorbeeld de geboorte van een kind of een huwelijk. Ook kunnen er ter controle huisbezoeken plaatsvinden. Als er een vermoeden bestaat van fraude, dan zal er ander onderzoek plaatsvinden.

Tips:

  • U hoeft geen toestemming te geven voor een huisbezoek van de SVB. U hoeft als u hen wel binnen laat geen toestemming te geven om uw huis te bezichtigen. Dit hoeft geen rechtstreeks gevolg te hebben voor uw uitkering. Het kan wel betekenen dat het onderzoek verder wordt voortgezet.
  • Controleer altijd of u echt SVB-medewerkers binnenlaat door eerst om legitimatie te vragen. Ze komen nooit ’s avonds of in het weekend controleren.

Met wie kunt u samenwonend zijn voor de ANW?

Een nabestaandenuitkering wordt door de SVB uitbetaald en biedt financiële ondersteuning na het overlijden van uw partner (of voor wezen).

  • Woont u met uw moeder, uw vader, uw (volwassen) kind, uw (volwassen) pleeg- of stiefkind? Dan woont u niet samen voor de ANW.
  • Heeft u een huurder in huis of huurt u zelf een kamer bij iemand in huis? Ook dan woont u niet samen voor de ANW.
  • Woont u met iemand waarmee u een commerciële relatie heeft of met uw kleinkind (jonger dan 18 jaar). Dan woont u niet samen voor de ANW.
  • Woont u met iemand die u verzorgt of wordt u door uw huisgenoot verzorgd? Ook dan is er geen sprake van samenwonen voor de ANW.

Wanneer bent u samenwonend voor de ANW?

De SVB vindt dat u samenwoont als u:

  • meer dan de helft van de tijd met iemand anders in dezelfde woning verblijft;
  • de kosten van het samenwonen deelt of voor elkaar zorgt.

ANW-uitkering of nabestaandenuitkering en samenwonen niet doorgegeven - Problemen met justitie

Advocaat nodig, maar u maakt zich zorgen over de kosten? Dat is vaak niet nodig!

  • Controleer op de website van de Raad voor Rechtsbijstand of u in aanmerking komt voor een zogenaamde toevoeging. De overheid betaalt dan uw advocaat en u hoeft slechts een lage eigen bijdrage te voldoen. Wij kijken graag even met u mee. Neem daarvoor contact op met een van onze specialisten op telefoonnummer 035-3038110, vul het contactformulier in of stel uw vraag online.
  • Heeft u een rechtsbijstandverzekering? Dan kan het zijn dat bijstand door één van onze advocaten wordt vergoed door uw verzekering. In dat geval is het aan te raden met een advocaat ten strijde te treden. Dan weet u zeker dat u goed beslagen ten ijs komt.

Aanverwante onderwerpen:

Plaats hier een openbare vraag of reactie