AOW-uitkering en samenwonen niet doorgegeven

Ik heb een AOW-uitkering en niet doorgegeven dat ik samenwoon. Wat nu?

Een AOW-uitkering is een uitkering op grond van de Algemene Ouderdomswet. Krijgt u AOW en bent u gaan samenwonen, dan had u dat moeten melden bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Een samenwonende heeft namelijk recht op minder AOW dan een alleenstaande. Dat komt omdat er vanuit wordt gegaan dat het leven van een alleenstaande duurder is, dan wanneer de vaste lasten kunnen worden gedeeld. De AOW-uitkering voor een alleenstaande is daarom gelijk aan 70% van het minimumloon, terwijl een gehuwde of samenwonende 50% van het minimumloon ontvangt.

Er is niet gelijk reden tot paniek. Er wordt namelijk niet in alle gevallen uitgegaan van ‘samenwonen’ voor de AOW (Algemene Ouderdomswet).

Met wie kunt u samenwonend zijn voor de AOW?

 • Woont u samen met uw eigen kind of met uw moeder of vader, dan is er geen sprake van samenwonen voor de AOW. U wordt als alleenstaande beschouwd.
 • Woont u samen met een huurder? In dat geval is er geen sprake van samenwonen. Belangrijk om te weten:
  deze huurder moet een commercieel geloofwaardig bedrag aan huur betalen;
  de huur moet jaarlijks verhoogd worden op de wijze zoals de wet voorschrijft;
  de woning moet ook ingericht zijn voor de verhuur.
 • Woont u samen met iemand die niet uw huurder, vader, moeder of kind is? In dat geval woont u samen voor de AOW. Ook als u met een broer, zus, grootouder of kleinkind in dezelfde woning woont, betreft het samenwonen voor de AOW.

Wanneer spreekt men van samenwonen?

De SVB vindt dat u samenwoont als u:

 1. Meer dan de helft van de tijd met iemand anders in dezelfde woning verblijft;
 2. de kosten van het samenwonen deelt of voor elkaar zorgt.

AOW-uitkering en samenwonen niet doorgegeven - Overheidsprobleem

Advocaat nodig, maar u maakt zich zorgen over de kosten? Dat is vaak niet nodig!

 • Controleer op de website van de Raad voor Rechtsbijstand of u in aanmerking komt voor een zogenaamde toevoeging. De overheid betaalt dan uw advocaat en u hoeft slechts een lage eigen bijdrage te voldoen. Wij kijken graag even met u mee. Neem daarvoor contact op met een van onze specialisten op telefoonnummer 035-3038110, vul het contactformulier in of stel uw vraag online.
 • Heeft u een rechtsbijstandverzekering? Dan kan het zijn dat bijstand door één van onze advocaten wordt vergoed door uw verzekering. In dat geval is het aan te raden met een advocaat ten strijde te treden. Dan weet u zeker dat u goed beslagen ten ijs komt.

Aanverwante onderwerpen:

Plaats hier een openbare vraag of reactie