In bezwaar tegen een besluit van DUO

Ik ben het niet eens met een besluit van DUO. Wat nu?

Ga in bezwaar!

Als je het niet eens bent met een besluit van DUO kun je een bezwaarschrift indienen. Op de website van DUO staan voorbeelden van bezwaarschriften. In een bezwaarschrift moeten in ieder geval de datum, je naam, adres, telefoonnummer, burgerservicenummer, de redenen(en) van het bezwaar en je handtekening staan. Ook moet duidelijk zijn tegen welk besluit je bezwaar maakt. Om een bezwaarschrift extra kansrijk te laten zijn, is het van belang uit te leggen waarom DUO dit besluit onterecht heeft genomen door op de van toepassing zijnde wet- en regelgeving te wijzen, zoals de Wet Studiefinanciering. In dat geval kun je vrijblijvend contact opnemen met een van onze specialisten op telefoonnummer 035-3038110 of het contactformulier invullen. Wij kennen het klappen van de zweep!

Een bezwaarschrift moet worden opgestuurd naar:

Dienst Uitvoering Onderwijs
Afdeling Bezwaar & Beroep
Postbus 50081
9702 EA Groningen

Wij raden aan het bezwaarschrift aangetekend te versturen om zo te kunnen aantonen dat je bezwaarschrift ook daadwerkelijk is verstuurd. Je kunt na het versturen van het bezwaarschrift ook telefonisch contact opnemen met DUO om te vragen of het bezwaarschrift in goede orde ontvangen is. Noteer in dat geval met wie je gesproken hebt. Je kunt het bezwaarschrift ook faxen naar: 050-5998674.

Tips:

 1. Houd goed de termijn in de gaten voor het instellen van bezwaar! Een bezwaarschrift moet namelijk (in vrijwel alle gevallen) binnen zes weken na ontvangst van het besluit bij DUO zijn ingediend.
 2. Controleer op de website van de Raad voor Rechtsbijstand of je in aanmerking komt voor een zogenaamde toevoeging. De overheid betaalt dan je advocaat en jij hoeft slechts een lage eigen bijdrage te voldoen. Wij kijken graag even met je mee. Neem daarvoor contact op met een van onze specialisten op telefoonnummer 035-303 8110, vul het contactformulier in of stel je vraag online.
 3. Heb je een rechtsbijstandverzekering? Dan kan het zijn dat bijstand door één van onze advocaten wordt vergoed door je verzekering. In dat geval is het aan te raden met een advocaat ten strijde te treden. Dan weet je zeker dat je goed beslagen ten ijs komt.
 4. Controleer of het geen aanmaning, dwangbevel of betaalverzoek betreft. Daartegen kun je geen bezwaarschrift indienen.

In bezwaar tegen een besluit van DUO - Overheidsprobleem

Aanverwante onderwerpen:

15 Comments

 1. Joshi

  Hallo,

  Ik heb een boete gekregen van 194 euro. Los ervan dat ik dit bedrag werkelijk belachelijk hoog vindt voor iemand van mijn leeftijd wilde ik aangeven dat ik op tijd alles stop heb gezet. Ik was ook in de veronderstelling dat mijn ov ook stop stond en heb ook geen enkele keer de ov chipkaart gebruikt. Nu bleek dat ik de ov chipkaart niet heb stopgezet op de automaat. Ten eerste vind ik het bedrag echt zoals eerder vermeld schandalig, je betaald je al suf om met de trein te reizen. Ten tweede zou een waarschuwing of dergelijke in eerste instantie ook al op zijn plaats zijn. Ik wil hier graag antwoord op, mijn ov chipkaart ga ik zo snel mogelijk ( vandaag ) stopzetten aangezien me dit eerder is ontgaan. Graag snel reactie

  Met vriendelijke groet,

  Joshi

  1. hermensvanspanje

   Beste Joshi,

   Er is met onze website iets verkeerd gegaan, vandaar dat ik je pas zo laat antwoord. Wat vervelend dat je een boete hebt gekregen. Je zegt dat je je ov tijdig hebt stopgezet, hoe heb je dat dan gedaan? DUO stelt namelijk dat je je ov moet stopzetten via een automaat op het station. Wij krijgen hierover veel klachten. Ten eerste omdat weinig studenten bekend zijn met het gegeven dat het vervoersbewijs op deze wijze moet worden stopgezet. Ten tweede omdat deze apparaten niet feilloos zijn. Het komt met regelmaat voor dat de automaat stuk is en het abonnement dus ook niet blijkt te zijn beëindigd. Het is een belachelijk systeem, want een automaat geeft ook geen bewijs dat je er bent geweest. Je moet volgens de website van DUO ongeveer vijf dagen nadat je bij de automaat bent geweest controleren via mijnDUO of je abonnement ook daadwerkelijk is geëindigd. Veel studenten weten dit niet. Kortom, het beëindigen van zo’n abonnement levert veel problemen op en de studenten zijn het slachtoffer.

   Soms is het zinvol om bezwaar aan te tekenen tegen een dergelijke boete. Let op! Dat moet binnen zes weken na dagtekening van de brief waarin aan jou de boete is opgelegd.

   Mocht je nog vragen hebben of als wij nog iets voor je kunnen doen, bel gerust. Je treft onze gegevens aan op deze website.

   Met vriendelijke groet,

   Annemiek van Spanje
   Hermens Van Spanje Advocaten

 2. Hotse

  Ik heb een brief gekregen van DUO waarin staat dat ik ten onrechte een uitwonende beurs heb gekregen, omdat ik nog bij mijn ouders sta ingeschreven en niet op mijn kameradres. Ik moet nu ruim 1000 euro terugbetalen. De brief was gedateerd 2 juni, maar ik ontdekte ‘m pas vanmiddag toen ik toevallig op mijnduo keek. De periode waarom het gaat woonde ik wél op kamers en ik kan dit aantonen met een huurcontract en bankafschriften. Ik moest snel reageren en heb een bezwaarschrift ingevuld met kopie van het huurcontract en op de post gedaan. Mijn vragen zijn:
  Ben ik nog op tijd?
  Is er kans dat de beslissing wordt teruggedraaid?
  Moet ik voor de zekerheid ook nog per mail reageren zodat ik zeker binnen de 6 weken reageer en zo ja, naar welk mailadres kan ik dit sturen?

  1. hermensvanspanje

   Beste Hotse,

   Dat is heel vervelend. Omdat er iets is misgegaan met deze website heb ik helaas je bericht niet eerder ontvangen, excuses voor de late reactie. Ik hoop dat je er nog iets aan hebt.

   Je hebt ons gevraagd of je bezwaarschrift nog op tijd is ingediend. Een bezwaarschrift moet binnen zes weken zijn ontvangen na de datum op de brief. In jouw geval moet de brief dus uiterlijk op 14 juli jl. bij DUO zijn binnengekomen. Je zou echter ook kunnen betogen dat voornoemde zes weken pas zijn gaan lopen nadat jij kennis hebt genomen van het besluit, dat is alleen bij DUO-zaken soms wat ingewikkeld. Als je er namelijk voor hebt gekozen om je post digitaal te ontvangen, dan vindt DUO het de verantwoordelijkheid van de student om de e-mail te blijven checken.

   Je hebt ons ook gevraagd of er een kans is dat het besluit wordt teruggedraaid. Die tweede vraag vind ik lastiger te beantwoorden, omdat ik je dossier niet ken. Je moet in ieder geval met zoveel mogelijk stukken onderbouwen dat je uitwonend bent (geweest), bijvoorbeeld met verklaringen van huisgenoten, post die je op het uitwonende adres ontvangt of een parkeervergunning. Tot slot je laatste vraag. Je kan je bezwaarschrift inderdaad ook altijd e-mailen, naar benb@duo.nl.

   Heel veel succes gewenst en mocht je nog vragen hebben dan mag je altijd even bellen!

   Met vriendelijke groet,
   Annemiek van Spanje
   Hermens Van Spanje Advocaten

 3. Tomas Raaphorst

  Hallo,

  ik heb begin Mei mijn duo lening op 0 gezet omdat ik ging werken, en dus geen lening meer nodig had. Ik heb (waarschijnlijk) daarbij ook per ongeluk mijn ov stopgezet ondanks dat ik nog gewoon doorstudeerde en er dus nog gewoon recht op had. Toen ik begin juni een mailtje kreeg van duo met daarin de boetemelding heb ik het (heel stom) als phishing/spam aangezien, omdat ik natuurlijk naar mijn idee niks fout had gedaan en dus ook niks verwachtte. Het 2e mailtje kreeg ik wat argwaan maar nog geen actie ondernomen nu de derde ben ik helaas pas echt op onderzoek uitgegaan en erachter gekomen wat er echt aan de hand is. De zes weken sinds het eerste mailtje voor een bezwaarschrift zijn natuurlijk voorbij. Ondertussen heb ik mijn ov weer ‘aangezet’ op de duo site, en die gaat in vanaf 1 sep. Mijn vragen zijn nu:

  – Hoe moet ik hier bezwaar tegen maken en waar is dat het handigst?
  – Moet ik mijn oude (stopgezette) ov op de automaat stopzetten en die nieuwe vanaf 1 sep weer aanzetten of vervangt de nieuwe de oude automatisch?

  Met vriendelijke groet,
  Tomas

  1. Reactie: Hermens Van Spanje Advocaten

   Beste Tomas,

   Dat is een vervelende situatie. Uit je bericht begrijp ik dat de termijn voor het maken van bezwaar al is verlopen? In principe verloopt de termijn binnen 6 weken na dagtekening van het besluit. Je kan echter soms beargumenteren dat de termijn verloopt zes weken na ontvangst van het besluit. Uit je bericht maak ik echter op dat je het besluit/de besluiten wel hebt ontvangen, maar niet goed hebt gelezen. Dat zou betekenen dat de zes weken na ontvangst van het besluit ook reeds zijn verlopen. Ik ben bang dat er dan juridisch gezien nog weinig kan worden gedaan. Om dat zeker te weten is het altijd beter om je dossier eerst te bestuderen, zodat we je echt een passend advies kunnen geven. Je mag ons altijd vrijblijvend eens bellen.

   Voor wat betreft je OV-vragen moet ik je helaas doorverwijzen naar DUO.

   Hartelijke groet,

   Hermens Van Spanje Advocaten

 4. Bart

  Beste,

  Vorig jaar heb ik mijn opleiding vroegtijdig moeten beëindigen door een gebrek aan studiepunten. Toen heb ik meteen mijn studiefinanciering stopgezet en me aangemeld voor een andere studie. In die tussentijd heb ik niet meer omgekeken naar duo en was ik onwetende dat mijn studentenreis product wel aan het doorlopen was. 4 maanden verder heb ik een ov schuld opgelopen van ruim € 700,- . Mijn vraag is dan ook of hier nog wat aan veranderd kan worden?

  Ik dank u bij voorbaat vriendelijk voor uw moeite.

  Met vriendelijke groet,

  Bart

  1. Reactie: Hermens Van Spanje Advocaten

   Beste Bart,

   Tegen dit besluit kan binnen zes weken bezwaar worden aangetekend. Het is echter lastig om een bezwaarprocedure in een dergelijke zaak te winnen. Het strekt te ver om hier uiteen te zetten, met welke argumenten DUO waarschijnlijk zal antwoorden. Misschien is het handig om even met elkaar te bellen. Bel gerust even met ons kantoor via 035-303 8110.

   Met vriendelijke groet,
   Hermens Van Spanje Advocaten

 5. Fanni

  Ik heb een brief gekregen waarin stond dat ik ov schuld heb van 197€. Ik wist helemaal niet dat ik mijn ov stop moest zetten. 16 juli hij ging van zelf stoppen. Ik kon er niet mee reizen. Ik heb mijn ov niet eens gebruikt. Ik heb wel recht op omdat ik nog op school zit. 16 augustus kreeg ik mail dat mijn reisproduct weer op mijn ov zit. Ik heb ook geen bericht gekregen van dat ik mijn ov stop moest zetten. Hoe kan ik dit oplossen? Ik heb mijn ov niet gebruikt omdat het niet eens mogelijk was.

 6. Rens

  Mijn zoon heeft het MBO diploma behaald. Heeft geprobeerd via Mijn Duo ” wijzigen” dat hij geen studiefinanciering meer wil ontvangen . Dit kan je aangeven, maar dan krijg je een melding waar er wordt gevraagd naar een ingangsdatum van een nieuwe studie. Je kunt niet alleen aangeven dat je niets meer wilt ontvangen . Zo kom je niet verder. .
  De school geeft meestal door aan het DUO dat er een diploma is behaald en uitgeschreven wordt.
  Hij ontving nog echter ( ten onrechte) tot 1 okt studiefinanciering . Ook het reisproduct liep, zonder dat hij het wist ,door. Het blijkt dat je deze bij een ophaalpunt moet stopzetten. Erg onduidelijk allemaal.
  Hij heeft nu een boete van € 566 voor reisproduct zonder daar gebruik van te hebben gemaakt . Duo zou toch inzage moeten hebben in e reisgegevens en kunnen zien dat hier geen gebruik van is gemaakt .Dat controleren ze dan niet??? Ook moet hij zijn studiefinanciering terug betalen € 648.
  Op Mijn duo staat duidelijk aangegeven dat de studiefinanciering loopt tot 30 juni 2017 .
  Wat kunnen we hier tegen doen . ??

  1. Reactie: Hermens Van Spanje Advocaten

   Geachte heer/mevrouw,

   Dat is een vervelende situatie. En u heeft gelijk, de informatieverschaffing door DUO schiet ernstige tekort.Daar is ook door de Nationale Ombudsman al aandacht voor gevraagd. Zie hier voor het advies van onze ombudsman Reinier van Zutphen. Tegen de besluiten van DUO tot terugbetaling van een bedrag aan studiefinanciering en de oplegging van een boete, kan bezwaar worden aangetekend binnen zes weken na dagtekening van het besluit. Ik vraag mij alleen af of dit in het geval van uw zoon zinvol zal zijn. Ik kan dat op basis van de huidige informatie onvoldoende beoordelen. Als u de zaak van uw zoon even vrijblijvend wenst bespreken, dan kunt u contact opnemen met ons kantoor.

   Hartelijke groet,

   Hermens Van Spanje Advocaten

 7. Rick

  Beste duo, ik heb een ov schuld bij jullie maar dit heb ik nooit aangevraagd. Hoe is dit mogenlijk? Ik heb geen eens een ov chipkaart. Alvast bedankt

  1. Reactie: Hermens Van Spanje Advocaten

   Beste Rick,

   Deze website is een initiatief van Hermens Van Spanje Advocaten. Ik adviseer je om eerst rechtstreeks contact te leggen met DUO via telefoonnummer 050 599 77 55. Mocht je bezwaar willen aantekenen tegen een besluit van DUO, dan kunnen wij je misschien wel helpen. Wij voeren veel procedures tegen DUO. Neem in dat geval gerust vrijblijvend contact op via 035 303 8110. Veel succes gewenst!

   Hartelijke groet,

   Hermens Van Spanje Advocaten

 8. Rick

  Heb contact gehad met duo en er werd mij verteld dat als dit indrrdaad het geval is dat het zodra ik moet beginnen met terugbetalen. De ov schuld eraf gaat. Mits mijn verhaal natuurlijk klopte. Ik wacht het dus af komt er nog wat achter weg dan neem ik contact op. Bedankt voor de info

Plaats hier een openbare vraag of reactie