Bezwaarschrift DUO – Algemene informatie

Dienst Uitvoering Onderwijs

De Dienst Uitvoering Onderwijs, ook wel DUO genoemd, is een onderdeel van het Ministerie van Onderwijs. De DUO heeft vele taken en één ervan is het verstrekken van studiefinanciering en tegemoetkoming in de schoolkosten. Soms kun je op een negatieve manier in aanraking komen met DUO. Dat is het geval wanneer je een brief ontvangt waarin staat dat je aanvraag is afgewezen, je teveel beurs ontvangen zou hebben of wanneer je bijvoorbeeld een boete opgelegd krijgt.

Bezwaarschrift DUO

Een probleem met DUO is heel vervelend. Op deze website geven wij je daarom meer informatie en handige tips met betrekking tot je eventuele bezwaarschrift DUO. Je kan ons ook online vragen stellen of je ervaringen delen, waarna onze advocaten of andere lezers op deze website hierop kunnen reageren. Je kunt natuurlijk ook gelijk bellen met één van onze gespecialiseerde advocaten op telefoonnummer 020 41 222 51 of het contactformulier invullen. Wij kennen het klappen van de zweep!

Op deze site vind je hulp bij onder andere de volgende situaties:

Je hebt een brief ontvangen van DUO waarin staat dat je teveel zou hebben bijverdiend. Je studiefinanciering is stopgezet en je moet een bedrag terug betalen. In dat geval kun je bij DUO bezwaar aantekenen. Hier krijg je tips over teveel bijverdienen en DUO.

Je hebt een aanvraag ingediend bij DUO voor studiefinanciering, collegegeldkrediet, een aanvullende beurs of lang leren krediet. Deze aanvraag is door DUO afgewezen. Dit is een besluit waartegen je bezwaar kan gaan. Hier lees je meer over een afgewezen aanvraag en krijg je tips.

Je hebt een uitwonende beurs ontvangen, terwijl je al die tijd thuis woonde. DUO zal je opleggen dat je de ten onrechte ontvangen studiefinanciering moet terugbetalen. Ook kan er een boete worden opgelegd. Tot slot kan er aangifte van fraude tegen je worden gedaan. Kortom, als blijkt dat je ten onrechte een uitwonende beurs hebt ontvangen, dan kan dit een hoop ellende met zich meebrengen. Lees hier meer en krijg tips.

DUO controleert of alle gegevens die door jou zijn verstrekt juist zijn. Zo worden andere overheidsorganen geraadpleegd, maar kan er bijvoorbeeld ook een huisbezoek worden gebracht. Er zijn verschillende controles om te achterhalen of alles klopt: de inschrijvingscontrole, inkomenscontrole en uitwonendencontrole. Lees hier meer over de boete die DUO kan opleggen, en belangrijker nog, wat je er tegen kunt doen. Je kunt bijvoorbeeld bezwaar aantekenen.

Een ov-schuld betekent dat je achteraf geen recht had op de studentenkorting op het openbaar vervoer. DUO zal je nu Euro 97,= per halve kalendermaand in rekening brengen. Ook kan er een boete worden opgelegd. Lees hier wat een ov-schuld inhoudt en, belangrijker nog, wat je er tegen kunt doen. Zo kun je bijvoorbeeld een bezwaarschrift indienen.

Je hebt een besluit ontvangen van DUO, waarin bijvoorbeeld staat dat je aanvraag is afgewezen of dat je een ov-schuld hebt. Je bent het er niet mee eens. In dat geval kan je een bezwaarschrift indienen. Het is belangrijk dat je bezwaarschrift aan alle voorwaarden voldoet. Zo moet je bezwaar binnen zes weken na dagtekening van het besluit zijn ingediend. Voor alle eisen die aan een bezwaarschrift worden gesteld en tips, kijk je hier.

Bezwaarschrift DUO - Algemene informatie - Overheidsprobleem

 

13 Comments

 1. Terugbetaler

  Ik heb teveel bijverdiend, maar ook maanden geen studiefinanciering ontvangen en mijn ov ingeleverd
  Ze hebben hem ongevraagd aangezet en nu heb ik een grote studieschuld. Bijna meer dan ik in al die jaren heb ontvangen. Ik heb niks bijgeleend en mijn opleiding op tijd behaald.
  Ik ben bijna klaar met terugbetalen, maar volgens mij klopt dit niet. Ik zag er een hoop over voorbij komen, vandaar dat ik het graag nog eens uitzoek.

 2. Silvera

  Ik heb voor mijn universiteit mijn duo opnieuw aangevraagd en deze al twee maanden ontvangen (i.v.m. boeken kopen etc), maar nu heb ik bericht dat ik dit te veel heb ontvangen. Hiernaast heb ik nu een OV schuld van 97 euro, terwijl ik deze vorige week pas heb aangezet en niet zo vaak mijn OV gebruikt.

  1. Reactie: Hermens Van Spanje Advocaten

   Beste Silvera,

   Wat vervelend! Tegen dit besluit van DUO kan binnen zes weken na dagtekening van het besluit bezwaar worden aangetekend.Het is echter de vraag in hoeverre dat zinvol is, nu ik uit je bericht begrijp dat je daadwerkelijk geen recht zou hebben gehad op de studiefinanciering. Klopt dit? Bel anders gerust even met on kantoor voor overleg. Dat is uiteraard kosteloos.

   Hartelijke groet,

   Hermens Van Spanje Advocaten

 3. Danny

  Het is nu 18 oktober. Duo heeft sinds 2 september op mijn ov reisproduct voor onder de 18 staan dat er nog geen beslissing is genomen. Ik heb twee klachten brieven gestuurd. Hierop geen reactie. Ik heb zelf een keer gebeld. Ze zouden het voor elkaar maken. Nu heeft mijn moeder proberen te bellen omdat ze bij DUO tussen 9.00-17.00 uur te bereiken zijn en ik om 7.15 uur uit huis ga en 17.30 uur pas thuis ben. Nu moeten we eerst een machtiging voor haar regelen. Dat duurt ook weer anderhalve week. Ik verdien niet zoveel dat ik de reiskosten van 300 euro per maand zelf kan verdienen.
  Kan ik bezwaar maken tegen iets wat ze niet gedaan hebben?

  1. Reactie: Hermens Van Spanje Advocaten

   Beste Danny,

   Dat is heel vervelend. Helaas is de ambtelijke molen vaak heel traag. Er kan misschien “fictief bezwaar” worden aangetekend. Dat betekent dat er bezwaar wordt aangetekend tegen (het uitblijven van) een besluit wat niet is genomen op een aanvraag. Om te onderzoeken of dat kansrijk is, zou je even contact met ons kantoor moeten opnemen. Dat is uiteraard geheel vrijblijvend. Veel succes gewenst en hartelijke groet,

   Hermens Van Spanje Advocaten

 4. Sandra

  Mijn dochter 16 jaar stond op een MBO opleiding voor 1 juli 2017 ingeschreven en is met ingang van 1 september gestart met een VAVO opleiding die volgens Rutte regeling wel onder MBO opleiding zou vallen. Ik had voor haar een reisproduct besteld per 1 juli voor kinderen onder 18 jaar. Deze is toegekend, alleen nu is alleen gecheckt dat ze niet op MBO opleiding is gestart en dat VAVO niet valt onder toekenning reisproduct MBA en haar OV product is blijkbaar al een tijdje stopgezet. Nadat ik 45 minuten in de wacht heb gestaan telefonisch!!! Ik krijg nu een boete van 194 voor het reisproduct en 194 voor studiefinanciering. Ik ben van mening dat ik voor OV product wel kan betalen, maar niet voor studiefinanciering. Daarnaast is het erg vervelend dat deze betalingsverzoeken in de DIGID van mijn dochter terecht komen en niet in die van de Ouder. Graag uw advies wat te doen om bezwaar te maken

  Groet Sandra

 5. Marloes

  Ik val nog onder de regels van voor 2012, al jaren wordt met de draagkrachtmeting het inkomen van mijn partner buiten beschouwing gelaten. Echter met het nieuwe maandbedrag vanaf Januari 2018 tellen ze zijn inkomen opeens wel mee. Ik heb niet aangegeven dat ik dat wil en ga zeker bezwaar indienen. Mag DUO wel de gegevens van mijn partner bij de belastingdienst opvragen zonder zijn toetemming?

 6. Ikrame

  Ik heb in het verleden door persoonlijke omstandigheden studievertraging opgelopen.
  Ik heb een aanvraag ingediend bij duo, via mijn decaan, voor een extra jaar studiefinanciering.
  Ik heb echter tot op heden geen antwoord gekregen.
  Nou heb ik vernomen dat overheidsinstanties 8 weken de tijd hebben om te reageren en dat ik anders een dwangsomformulier kan opsturen.
  De 8 weken zijn inmiddels voorbij. En ik heb het formulier opgestuurd.
  Maar ik bedenk me, wat als ik hier ook gewoon geen antwoord op krijg.. ik kan het me niet veroorloven om nog meer vertraging op te lopen met mijn aanvraag bij duo.
  Zou ik het formulier het best aangetekend moeten sturen? Zodat ik bewijs heb dat ik het formulier opgestuurd heb of is dit nodig?
  En als ik binnen 2 weken geen antwoord krijg, welke vervolgstappen moet ik nemen?

  Groet,

 7. Hakima

  In de maand Januari kreeg ik 83 euro maar , terwijl ik recht heb op 422 Euro. Na uren in de wacht gestaan was mijn belge goed op. Vervolgens ben ik weer gaan opwaarderen op Duo te bellen waarom ik zo weinig geld krijg. Na 3 kwartier kreeg ik een onduidelijk medewerkster aan de lijn waarvan ik meteen merkte dat ze totaal geen zien heeft om mij te helpen. 3de keer weer gebelt en iemand anders voor mij laten praten die meer ervaring heeft en dacht misschien dat de medewerker dan wel kan helpen. Helaas ligt het aan de medewerker die totaal geen zien hand om mij te helpen. Uit eindelijk kwam ik erachter dat de gegevens van mijn moeder hoeveel ze verdient niet hebben gekregen van de belasting. Hoewel ik het zo vreemd vind dat dit ineens is gebeurt terwijl altijd automatisch ging. Ik heb ook geen brief of een email over gekregen.. Super vreemd.
  Op dit moment leef ik super zwaar , en moet rekening houden met te weinig boodschappen doen en minder eten zodat ik mijn maandelijks koste kan betalen zonder dat ik in de problemen kom met schulden. Doe er wat aan AUB! En maak het de mensen die hard werken voor hun studie zo moeilijk waardoor ze niet kunnen concentreren. En doe wat aan de telefoon lijn super belachelijke lange wacht en vervolgens krijg je een chagrijnige persoon aan de lijn die je totaal niet wilt helpen. Echt belachelijk doe er wat aan.

 8. Hakima

  Mijn excuses voor bepaalde typ fouten. deels komt het door de site ik moest telkens opnieuw typen omdat de site vast loopt…

 9. sharon

  Ik heb in augustus mijn diploma gehaald en dit verwerkt in het systeem van duo. Hierna ben ik op een reis geweest van twee maanden. Ik heb nooit vermeld gekregen dat je je OV product stop moet zetten. DUO zegt dat dit op je DUO pagina stond maar ik heb hier sinds augustus niet meer opgekeken aangezien ik toch niet aan het studeren ben en op deze pagina dan niet veel te zoeken heb. Ik heb in totaal twee ritjes met mijn OV gemaakt van maarliefst 6 euro totaal. Helaas kwam ik er op het treinstation pas achter dat er nog een studenten reis product op mijn OV kaart stond en deze heb ik toen gelijk stil gezet. Dit was op 16 nov rond 9 uur sochtens. Ik kreeg een OV boete binnen voor de maand September die ik heb betaald ook al was ik het er niet mee eens. Nu krijg ik ook nog een OV boete binnen voor de gehele maand november terwijl ik het op 16 nov heb stilgezet gelijk toen ik zag dat ik dit product nog op mijn pas had staan. Ik ben de rest van deze reis ook gewoon op eigen kosten verder gereisd. November heeft 31 dagen dus er zit niet bepaald een helft in deze maand. Ik moet nu 300 euro boeten betalen boven op de boete die ik al had van 75 over de maand september. Kan ik bezwaar maken tegen het feit dat sochtens 16 november in principe de helft van deze maand is geweest waardoor ik maar een boete hoef te betalen over alleen het eerste gedeelde van deze maand?

 10. Shannon

  Ik heb nooit een studentenov gehad en ook nooit studiefinanciering.. heb het meerdere malen aangevraagd en het werd afgewezen met als reden dat er iets mis was met de informatie die mijn school destijds doorgaf. Wat er mis was was voor altijd een raadsel gebleven maar heb nu een grote studieschuld omdat ik niet alles uit mijn eigen zak kon betalen

Plaats hier een openbare vraag of reactie