Bezwaarschrift DUO – Algemene informatie

Dienst Uitvoering Onderwijs

De Dienst Uitvoering Onderwijs, ook wel DUO genoemd, is een onderdeel van het Ministerie van Onderwijs. De DUO heeft vele taken en één ervan is het verstrekken van studiefinanciering en tegemoetkoming in de schoolkosten. Soms kun je op een negatieve manier in aanraking komen met DUO. Dat is het geval wanneer je een brief ontvangt waarin staat dat je aanvraag is afgewezen, je teveel beurs ontvangen zou hebben of wanneer je bijvoorbeeld een boete opgelegd krijgt.

Bezwaarschrift DUO

Een probleem met DUO is heel vervelend. Op deze website geven wij je daarom meer informatie en handige tips met betrekking tot je eventuele bezwaarschrift DUO. Je kan ons ook online vragen stellen of je ervaringen delen, waarna onze advocaten of andere lezers op deze website hierop kunnen reageren. Je kunt natuurlijk ook gelijk bellen met één van onze gespecialiseerde advocaten op telefoonnummer 035- 3038110 of het contactformulier invullen. Wij kennen het klappen van de zweep!

Op deze site vind je hulp bij onder andere de volgende situaties:

Je hebt een brief ontvangen van DUO waarin staat dat je teveel zou hebben bijverdiend. Je studiefinanciering is stopgezet en je moet een bedrag terug betalen. In dat geval kun je bij DUO bezwaar aantekenen. Hier krijg je tips over teveel bijverdienen en DUO.

Je hebt een aanvraag ingediend bij DUO voor studiefinanciering, collegegeldkrediet, een aanvullende beurs of lang leren krediet. Deze aanvraag is door DUO afgewezen. Dit is een besluit waartegen je bezwaar kan gaan. Hier lees je meer over een afgewezen aanvraag en krijg je tips.

Je hebt een uitwonende beurs ontvangen, terwijl je al die tijd thuis woonde. DUO zal je opleggen dat je de ten onrechte ontvangen studiefinanciering moet terugbetalen. Ook kan er een boete worden opgelegd. Tot slot kan er aangifte van fraude tegen je worden gedaan. Kortom, als blijkt dat je ten onrechte een uitwonende beurs hebt ontvangen, dan kan dit een hoop ellende met zich meebrengen. Lees hier meer en krijg tips.

DUO controleert of alle gegevens die door jou zijn verstrekt juist zijn. Zo worden andere overheidsorganen geraadpleegd, maar kan er bijvoorbeeld ook een huisbezoek worden gebracht. Er zijn verschillende controles om te achterhalen of alles klopt: de inschrijvingscontrole, inkomenscontrole en uitwonendencontrole. Lees hier meer over de boete die DUO kan opleggen, en belangrijker nog, wat je er tegen kunt doen. Je kunt bijvoorbeeld bezwaar aantekenen.

Een ov-schuld betekent dat je achteraf geen recht had op de studentenkorting op het openbaar vervoer. DUO zal je nu Euro 97,= per halve kalendermaand in rekening brengen. Ook kan er een boete worden opgelegd. Lees hier wat een ov-schuld inhoudt en, belangrijker nog, wat je er tegen kunt doen. Zo kun je bijvoorbeeld een bezwaarschrift indienen.

Je hebt een besluit ontvangen van DUO, waarin bijvoorbeeld staat dat je aanvraag is afgewezen of dat je een ov-schuld hebt. Je bent het er niet mee eens. In dat geval kan je een bezwaarschrift indienen. Het is belangrijk dat je bezwaarschrift aan alle voorwaarden voldoet. Zo moet je bezwaar binnen zes weken na dagtekening van het besluit zijn ingediend. Voor alle eisen die aan een bezwaarschrift worden gesteld en tips, kijk je hier.

Bezwaarschrift DUO - Algemene informatie - Overheidsprobleem

 

6 Comments

 1. Terugbetaler

  Ik heb teveel bijverdiend, maar ook maanden geen studiefinanciering ontvangen en mijn ov ingeleverd
  Ze hebben hem ongevraagd aangezet en nu heb ik een grote studieschuld. Bijna meer dan ik in al die jaren heb ontvangen. Ik heb niks bijgeleend en mijn opleiding op tijd behaald.
  Ik ben bijna klaar met terugbetalen, maar volgens mij klopt dit niet. Ik zag er een hoop over voorbij komen, vandaar dat ik het graag nog eens uitzoek.

 2. Silvera

  Ik heb voor mijn universiteit mijn duo opnieuw aangevraagd en deze al twee maanden ontvangen (i.v.m. boeken kopen etc), maar nu heb ik bericht dat ik dit te veel heb ontvangen. Hiernaast heb ik nu een OV schuld van 97 euro, terwijl ik deze vorige week pas heb aangezet en niet zo vaak mijn OV gebruikt.

  1. Reactie: Hermens Van Spanje Advocaten

   Beste Silvera,

   Wat vervelend! Tegen dit besluit van DUO kan binnen zes weken na dagtekening van het besluit bezwaar worden aangetekend.Het is echter de vraag in hoeverre dat zinvol is, nu ik uit je bericht begrijp dat je daadwerkelijk geen recht zou hebben gehad op de studiefinanciering. Klopt dit? Bel anders gerust even met on kantoor voor overleg. Dat is uiteraard kosteloos.

   Hartelijke groet,

   Hermens Van Spanje Advocaten

 3. Danny

  Het is nu 18 oktober. Duo heeft sinds 2 september op mijn ov reisproduct voor onder de 18 staan dat er nog geen beslissing is genomen. Ik heb twee klachten brieven gestuurd. Hierop geen reactie. Ik heb zelf een keer gebeld. Ze zouden het voor elkaar maken. Nu heeft mijn moeder proberen te bellen omdat ze bij DUO tussen 9.00-17.00 uur te bereiken zijn en ik om 7.15 uur uit huis ga en 17.30 uur pas thuis ben. Nu moeten we eerst een machtiging voor haar regelen. Dat duurt ook weer anderhalve week. Ik verdien niet zoveel dat ik de reiskosten van 300 euro per maand zelf kan verdienen.
  Kan ik bezwaar maken tegen iets wat ze niet gedaan hebben?

  1. Reactie: Hermens Van Spanje Advocaten

   Beste Danny,

   Dat is heel vervelend. Helaas is de ambtelijke molen vaak heel traag. Er kan misschien “fictief bezwaar” worden aangetekend. Dat betekent dat er bezwaar wordt aangetekend tegen (het uitblijven van) een besluit wat niet is genomen op een aanvraag. Om te onderzoeken of dat kansrijk is, zou je even contact met ons kantoor moeten opnemen. Dat is uiteraard geheel vrijblijvend. Veel succes gewenst en hartelijke groet,

   Hermens Van Spanje Advocaten

Plaats hier een openbare vraag of reactie.