Bijstandsuitkering en samenwonen niet doorgegeven

Ik heb een bijstandsuitkering en niet doorgegeven dat ik samenwoon. Wat nu?

Hoewel u een verandering in uw woonsituatie altijd goed moet doorgeven, hoeft er niet gelijk reden te zijn voor paniek. Eerst moet u nagaan of u wel samenwoonde voor de bijstand. Deze regels staan grotendeels vastgelegd in de Participatiewet. Wij zetten het hier in het kort voor u uiteen.

Wanneer woont u samen?

Als u een uitkering ontvangt en uw woning deelt met andere volwassenen (21 jaar of ouder), dan wordt de hoogte van uw uitkering daarop aangepast. U kunt in dat geval de kosten delen, waardoor uw uitkering lager kan zijn. Dit wordt de kostendelersnorm genoemd.

Volgens de Participatiewet woont u ook samen als u samen met een ander op hetzelfde adres uw hoofdverblijf heeft. Dat betekent dat u misschien beiden een (huur- of koop)huis heeft en op een ander adres ingeschreven staat, maar uw hoofdverblijf in dezelfde woning heeft en voor elkaar zorgt of allebei bijdraagt in de kosten van de huishouding.

Belangrijk om te weten: Om van samenwonen te kunnen spreken hoeft er geen sprake te zijn van een inschrijving op hetzelfde adres bij de gemeente. Er hoeft ook geen sprake te zijn van een liefdesrelatie.

Heeft u vragen over bijstandsuitkering en samenwonen? Overleg met een gespecialiseerde advocaat. Wij zijn bereikbaar op 035-303 8110. U kunt ook het contactformulier invullen of uw vraag online stellen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Advocaat nodig?

  • Controleer op de website van de Raad voor Rechtsbijstand of u in aanmerking komt voor een zogenaamde toevoeging. De overheid betaalt dan uw advocaat en u hoeft slechts een lage eigen bijdrage te voldoen. Wij kijken graag even met u mee. Neem in geval van vragen contact op met een van onze juridisch medewerkers of advocaten op telefoonnummer 035-303 8110, vul het contactformulier in of stel uw vraag online.
  • Heeft u een rechtsbijstandverzekering? Dan kan het zijn dat bijstand door een van onze advocaten wordt vergoed door uw verzekering. In dat geval is het aan te raden met een advocaat ten strijde te treden. Dan weet u zeker dat u goed beslagen ten ijs komt.

Bijstanduitkering en samenwonen niet doorgegeven - Problemen met justitie

Aanverwante onderwerpen:

Plaats hier een openbare vraag of reactie