Boete van DUO

Ik heb een boete gekregen van DUO. Wat nu?

DUO controleert of de gegevens die je hebt opgegeven juist zijn. Dat gebeurt op verschillende manieren. Er wordt zoveel mogelijk gecontroleerd door informatie op te vragen bij andere overheidsorganen, zoals de gemeente, de Sociale Verzekeringsbank en de Belastingdienst.

 • Inschrijvingscontrole:
  De DUO controleert of je daadwerkelijk ingeschreven staat bij de school of universiteit die je hebt opgegeven. Als dat niet het geval is, kan DUO eisen dat de onterecht ontvangen studiefinanciering wordt terugbetaald. Ook kan er een boete worden opgelegd.
 • Inkomenscontrole:
  Van studenten, ouders van studenten en terugbetalers wordt het inkomen opgevraagd bij de Belastingdienst. Als dat niet overeenstemt met hetgeen jij hebt doorgegeven, kan DUO eisen dat de onterecht ontvangen studiefinanciering wordt terugbetaald. Ook kan er een boete worden opgelegd.
 • Uitwonendencontrole:
  Door het uitvoeren van huisbezoeken en controle van de inschrijvingsgegevens van de gemeente wordt gecontroleerd of je daadwerkelijk uitwonende bent. Als dat niet het geval is, kan DUO eisen dat de onterecht ontvangen studiefinanciering wordt terugbetaald. Ook kan er een boete worden opgelegd.

In alle gevallen geldt dat de DUO aangifte kan doen als er wordt vermoed dat er expres verkeerde gegevens zijn verstrekt om meer financiering te ontvangen. Dan bestaat er namelijk een vermoeden van fraude. In dat geval is het van het allergrootste belang om in een zo vroeg mogelijk stadium contact op te nemen met een advocaat! Neem met spoed contact op met een van onze specialisten op telefoonnummer 035-3038110 of vul het contactformulier in. Wij kennen het klappen van de zweep!

Tegen een boete kun je bezwaar aantekenen. Dat moet binnen zes weken na de datum op de brief. Lees hier hoe je bezwaar indient en krijg tips.

Tips:

 1. Controleer op de website van de Raad voor Rechtsbijstand of je in aanmerking komt voor een zogenaamde toevoeging. De overheid betaalt dan je advocaat en jij hoeft slechts een lage eigen bijdrage te voldoen. Wij kijken graag even met je mee. Neem daarvoor contact op met een van onze specialisten op telefoonnummer 035-3038110 vul het contactformulier in of stel je vraag online.
 2. Heb je een rechtsbijstandverzekering? Dan kan het zijn dat bijstand door een van onze advocaten wordt vergoed door je verzekering. In dat geval is het aan te raden met een advocaat ten strijde te treden. Dan weet je zeker dat je goed beslagen ten ijs komt.

Boete van DUO - Overheidsprobleem

Aanverwante onderwerpen:

Plaats hier een openbare vraag of reactie