Onderzoek door de gemeente

De gemeente heeft een onderzoek gestart. Wat nu?

De gemeente onderzoekt de zaak samen met de sociale recherche. De gemeente gaat in dat geval meer informatie opvragen bij uw bank of bij andere overheidsinstanties. Houd er rekening mee dat er getuigen kunnen worden gehoord, zoals uw buren. Er kan daarnaast worden gekeken hoeveel elektra en water u verbruikt, indien er vanuit wordt gegaan dat u samenwoont. Ook wordt er soms op social media gekeken of er aanleiding bestaat om te denken dat u fraude heeft gepleegd. Vaak worden er huisbezoeken afgelegd. Als er een verdenking van fraude volgt uit het onderzoek, kunt u worden opgeroepen voor een verhoor.

Tips:

Heeft u een openbaar profiel op Facebook? Sluit deze zodat de inhoud niet voor iedereen zichtbaar is. Op basis van uw foto’s kan er vanuit worden gegaan dat u samenwonend bent.

Advocaat nodig?

 • Controleer op de website van de Raad voor Rechtsbijstand of u in aanmerking komt voor een zogenaamde toevoeging. De overheid betaalt dan uw advocaat en u hoeft slechts een lage eigen bijdrage te voldoen. Wij kijken graag even met u mee. Neem in geval van vragen contact op met een van onze juridisch medewerkers of advocaten op telefoonnummer 035-303 8110, vul het contactformulier in of stel uw vraag online.
 • Heeft u een rechtsbijstandverzekering? Dan kan het zijn dat bijstand door een van onze advocaten wordt vergoed door uw verzekering. In dat geval is het aan te raden met een advocaat ten strijde te treden. Dan weet u zeker dat u goed beslagen ten ijs komt.

Onderzoek door de gemeente - Overheidsprobleem

Neemt u voor meer informatie vrijblijvend contact op door te bellen met 035-3038110 of vult u het contactformulier in op onze website. Wij nemen snel contact met u op! U kunt uw vraag ook online stellen.

2 Comments

 1. Susan

  Wat kan ik verwachten van een gesprek met de fraude preventie medewerker van de gemeente? Het gaat om aanvullende bijstand

  1. Reactie: Hermens Van Spanje Advocaten

   Beste Susan,

   Het kan zijn dat er een vermoeden van fraude bestaat en dat de gemeente je daarover wenst te spreken. In dat geval is het belangrijk goed op de hoogte te zijn van je rechten en plichten. Zo heb je een informatieplicht op het moment dat je een uitkering krijgt. Dat betekent – simpel gezegd – dat je alle informatie dient te verstrekken die van belang is voor de verstrekking en hoogte van je uitkering. Op het moment dat je verdacht wordt van fraude, komt je echter een zwijgrecht toe. Je mag ons altijd even bellen voor overleg. Dat is uiteraard kosteloos.

   Hartelijke groet,
   Annemiek van Spanje
   Hermens Van Spanje Advocaten

Plaats hier een openbare vraag of reactie