Onderzoek door UVW en handhaving

UVW en handhaving hebben een onderzoek naar mij gestart. Wat nu?

Een onderzoek door UWV en handhaving is een uiterst vervelende aangelegenheid. Iedereen die een uitkering of subsidie ontvangt van het UWV, kan een bezoekje krijgen van de afdeling Handhaving. Als er echter een aanleiding bestaat voor het bezoek, dan moet u waakzaam zijn.

Als het onderzoek door UVW en handhaving zich richt op de vraag of u recht had op een specifieke uitkering, dan bent u op grond van de inlichtingenplicht gehouden antwoord te geven op deze vragen. Op het moment dat er een onderzoek wordt uitgevoerd dat zich richt op de vraag of u verwijtbaar heeft gehandeld, heeft u het recht om te zwijgen. De inspecteur wil dan onderzoeken of u kan worden verweten dat u (al dan niet geheel) ten onrechte een uitkering van het UWV heeft genoten.

Een gesprek in het kader van een onderzoek kan zowel op het kantoor van het UWV plaatsvinden als bij u thuis. Soms wordt iemand ook op het politiebureau verhoord.

Belangrijk om te weten:

  1. U bent bij een onaangekondigd bezoek niet verplicht een inspecteur binnen te laten of zijn vragen te beantwoorden. U bent ook niet verplicht om hem/haar uw woning te laten inspecteren.
  2. Uw social media en woning zullen in de gaten worden gehouden. Uw buren worden mogelijk gehoord ls getuige.
  3. Vraag altijd of u verdachte of getuige bent. Uw rechten en plichten zijn dan immers volkomen anders. Als u verdachte bent, dan heeft u het recht om te zwijgen.
  4. Alles wat u zegt zal worden opgeschreven in een proces-verbaal of gespreksrapport. U kunt, nadat uw woorden zijn opgetekend, niets meer terugnemen. Wees dus altijd uiterst voorzichtig met wat u zegt tegen Handhaving. Overleg altijd vooraf met een gespecialiseerde advocaat voordat u een verklaring aflegt.

Wilt u meer weten? Laat u dan voorlichten door een advocaat van ons kantoor. Neemt u voor meer informatie vrijblijvend contact op door te bellen met 035-3038110 of vult u het contactformulier in op onze website. Wij nemen snel contact met u op. U kunt ook online uw vraag stellen of uw ervaringen en tips met onze lezers delen.

Onderzoek door het UWV - Overheidsprobleem

Gerelateerde onderwerpen:

Plaats hier een openbare vraag of reactie