Huisverbod onterecht opgelegd – In beroep tegen huisverbod

Er is aan mij ten onrechte een huisverbod opgelegd. Wat nu?

Er is aan u een tijdelijk huisverbod opgelegd en u bent het daar niet mee eens. U heeft de sleutels van uw woning ingeleverd en mag geen contact opnemen met uw voormalige huisgenoten, zoals partner en kinderen. Dat is afschuwelijk, zeker als u vindt dat het onterecht is. U kunt tegen een onterecht opgelegd huisverbod echter binnen zes weken beroep instellen bij de rechtbank.

U dient eigenlijk tegelijk een spoedprocedure aan te vragen, anders krijgt u pas een uitspraak op uw beroepsprocedure nadat u alweer gerechtigd naar huis kunt terugkeren. Een spoedprocedure wordt ook wel een voorlopige voorziening genoemd. Er is hiervoor een standaardformulier beschikbaar, die u kunt downloaden op de website van de rechtspraak.

Een beroepschrift en een verzoekschrift om een voorlopige voorziening kunt u het beste tegelijk in (laten) dienen. De zaak zal dan binnen drie dagen aan een rechter worden voorgelegd. De rechter doet na de zitting of binnen 24 uur na de zitting (bij iets ingewikkelder zaken) uitspraak. Zo weet u snel waar u aan toe bent. De rechter kan ook gelijk uitspraak doen op het ingediende beroepschrift en dus allebei de zaken tegelijk behandelen. Dat doet hij alleen als hij van mening is dat nader onderzoek niet nodig is.

U hoeft geen griffierechten te betalen, dat zijn de administratiekosten van de rechtbank.

Advocaat nodig?

Omdat er bij een huisverbod vaak veel emoties komen kijken, is het verstandig om een advocaat in de arm te nemen. Een gespecialiseerde advocaat kan voor u nagaan of aan alle voorwaarden voor een tijdelijk huisverbod is voldaan. Er moet bijvoorbeeld worden gecontroleerd of het besluit op de juiste wijze aan u is medegedeeld. Daarnaast is van belang dat enkel de burgemeester of een (gemandateerde hulp)officier van justitie een dergelijk besluit mag nemen. Tot slot moet er een terechte vrees zijn voor de veiligheid van de andere bewoners van de woning bij uw verblijf.

Over de kosten van de advocaat hoeft u zich geen zorgen te maken. In veel gevallen wordt er namelijk een toevoeging afgegeven waardoor de overheid uw advocaat zal betalen. Wij vertellen u daar graag meer over.

Neemt u voor meer informatie vrijblijvend contact op met een gespecialiseerde advocaat via 035-3038110 of vul het contactformulier in. Heeft u vragen of wilt u uw ervaringen en tips met onze lezers delen, dan kan dat ook hier online.

Onterecht opgelegd huisverbod - Overheidsporbleem

Voor meer informatie over gerelateerde onderwerpen:

Plaats hier een openbare vraag of reactie