Opgeroepen voor verhoor door de gemeente

Ik ben opgeroepen voor verhoor door de gemeente. Wat nu?

Vanaf het moment dat u wordt opgeroepen voor verhoor, kunt u verdachte zijn in een strafzaak. De gemeente werkt dan samen met de sociale recherche.

Belangrijk om te weten:

  1. Voordat u op deze uitnodiging ingaat, is het verstandig te informeren of u als verdachte of getuige wordt gehoord. Uw rechten en plichten zijn dan immers heel anders. Een gespecialiseerde advocaat kan dit voor u uitzoeken.
  2. Bij het ontvangen van een uitkering of pensioen bent u verplicht aan de inlichtingenplicht te voldoen. Dat wil zeggen dat u openheid dient te geven over de feiten die van invloed kunnen zijn op de hoogte van uw uitkering. Dat is anders vanaf het moment dat u verdachte bent en wordt opgeroepen voor verhoor. Houd daar rekening mee!
  3. U heeft het recht om te zwijgen tijdens een verhoor. Dat is vrijwel altijd beter. U heeft ook het recht u te laten bijstaan door een advocaat. Een advocaat kan u informeren over de beste proceshouding tijdens een verhoor, maar er ook voor waken dat u niet onder druk een verklaring aflegt. Hier kunt u later spijt van krijgen.
  4. Het terug te betalen bedrag is afhankelijk van de periode waarover u te veel bijstand heeft ontvangen. Als u bijvoorbeeld maar twee maanden heeft samengewoond, hoeft u ook maar de te veel ontvangen bijstand voor deze twee maanden terug te betalen. Des te korter de gefraudeerde periode is, des te minder u aan de gemeente hoeft terug te betalen, des te lager is de aan u mogelijk op te leggen straf door de strafrechter. Houd u hier rekening mee.
  5. Wees voorbereid dat u bij een politieverhoor geconfronteerd kan worden met verklaringen van buren en familieleden. Het is niet ongebruikelijk dat de politie in het kader van het onderzoek getuigen hoort. Ook kunt u – afhankelijk van waar de verdenking op ziet – worden geconfronteerd met foto’s van uw eigen Facebookpagina of uw energienota’s. Op de Facebook foto’s bent u misschien te zien met uw vermeende huisgenoot. Met de energienota’s tracht men aan te tonen dat uw energiegebruik laat zien dat u samenwoont.

Advocaat nodig?

  1. Controleer op de website van de Raad voor Rechtsbijstand of u in aanmerking komt voor een zogenaamde toevoeging. De overheid betaalt dan uw advocaat en u hoeft slechts een lage eigen bijdrage te voldoen. Wij kijken graag even met u mee. Hiervoor kunt u contact opnemen met een van onze juridisch medewerkers of advocaten op telefoonnummer 035-3038110, vul het contactformulier in of stel uw vraag online.
  2. Heeft u een rechtsbijstandverzekering? Dan kan het zijn dat bijstand door een van onze advocaten wordt vergoed door uw verzekering. In dat geval is het aan te raden met een advocaat ten strijde te treden. Dan weet u zeker dat u goed beslagen ten ijs komt.

Bijstand tijdens verhoor?

Wilt u een advocaat meenemen naar uw verhoor? Neemt u voor meer informatie vrijblijvend contact op door te bellen met 035-3038110 of vult u het contactformulier in op onze website. Wij nemen snel contact met u op! U kunt uw vraag ook online stellen.

Opgeroepen voor verhoor door de gemeente - Overheidsprobleem

Aanverwante onderwerpen:

Plaats hier een openbare vraag of reactie