Een ov-schuld

Ik heb een ov-schuld. Wat nu?

Een ov-schuld betekent dat je achteraf gezien geen recht bleek te hebben gehad op studiefinanciering en dus ook niet op het studentenreisproduct, ofwel de studentenkorting op het openbaar vervoer. Dat is een duur grapje. Niet alleen wordt er nu € 97,- per halve kalendermaand in rekening gebracht, ook kan er een extra boete worden opgelegd.

Vind je dat niet terecht? Dan kan je binnen zes weken na ontvangst van de aankondiging bezwaar aantekenen. Op de website van DUO staan voorbeelden van bezwaarschriften. In een bezwaarschrift moeten in ieder geval de datum, je naam, adres, telefoonnummer, burgerservicenummer, de redenen(en) van het bezwaar en je handtekening staan. Ook moet duidelijk zijn tegen welk besluit je bezwaar maakt. Om hierover geen misverstand te krijgen, adviseren wij altijd om het besluit bij het bezwaarschrift te voegen. Om een bezwaarschrift extra kansrijk te laten zijn, is het van belang uit te leggen waarom DUO dit besluit onterecht heeft genomen door op de van toepassing zijnde wet- en regelgeving te wijzen, zoals de Wet Studiefinanciering. Lees hier meer over het indienen van een bezwaarschrift en krijg tips.

Advocaat nodig?

In veel gevallen kom je in aanmerking voor een zogenaamde toevoeging. Een toevoeging wordt afgegeven door de Raad voor Rechtsbijstand. De overheid betaalt dan je advocaat en je hoeft slechts een lage eigen bijdrage te voldoen. Wij kijken graag even met je mee. Neem daarvoor contact op met een van onze specialisten op telefoonnummer 035-3038110, vul het contactformulier in of stel je vraag online.

Heb je een rechtsbijstandverzekering? Dan kan het zijn dat bijstand door één van onze advocaten wordt vergoed door je verzekering. In dat geval is het aan te raden met een advocaat ten strijde te treden. Dan weet je zeker dat je goed beslagen ten ijs komt.

Ov-schuld - Overheidsprobleem

Aanverwante onderwerpen:

3 Comments

  1. Rosa

    Mijn dochter heeft een jaar een hbo opleiding gevolgd maar doet nu toch een stapje terug naar het mbo heeft zij nu een ov schuld opgebouwd omdat ze het niet heeft gered of maakt dit niks uit

  2. Mariska

    Hallo,onze zoon heeft vandaag (10 juli 2020)bericht ontvangen dat hij een ov reisproduct boete heeft over de maand juni 2020. Hij heeft dit schooljaar zijn diploma behaald en eind juni zijn ov reisproduct stop gezet. Wij dachten dat hij recht had tot het einde van het schooljaar (start zomervakantie 4 juli) op zijn ov reisproduct én studiefinanciering. Nu blijkt het dus zo te zijn dat de datum waarop de examencommissie het diploma heeft goedgekeurd (in zijn geval 28 mei 2020) dit recht vervalt. Heeft het nut om hier tegen in bezwaar te gaan?

    Met vriendelijk groet,
    Mariska

Plaats hier een openbare vraag of reactie