Bezwaar/beroep tegen een besluit van DUO duurt te lang

Ik heb bezwaar of beroep ingesteld tegen een besluit van DUO, maar de procedure duurt te lang. Wat nu?

Vraag een spoedprocedure aan!

Als je in bezwaar of beroep gaat, blijft de beslissing van DUO in de tussentijd wel in stand. Dat betekent bijvoorbeeld dat je de boete voor de genoemde datum wel betaald moet hebben. Of het betekent dat jij je schuld gewoon moet gaan aflossen. Brengt dit je financieel in de problemen, dan kun je een voorlopige voorziening aanvragen bij de rechtbank in het arrondissement waar je woont. Je vraagt dan aan de rechter om het besluit – simpel gezegd – even in de koelkast te zetten.

Een verzoekschrift om een voorlopige voorziening indienen is niet eenvoudig. Hangt er veel voor je van af? Laat je dan voorlichten door onze specialisten. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op door te bellen met 035-3038110 of vul het contactformulier in op onze website. Wij nemen snel contact met je op! Je kunt je vraag ook online stellen.

Tips:

 1. Houd er rekening mee dat een voorlopige voorziening alleen zin heeft als er sprake is van een spoedeisend belang. Licht daarom goed toe waarom er haast geboden is!
 2. Houd er rekening mee dat je alleen een spoedprocedure kunt aanvragen als je ook bezwaar hebt gemaakt of beroep hebt ingediend.
 3. Houd er rekening mee dat je niet alleen voor het instellen van beroep bij de rechtbank griffierechten bent verschuldigd, maar ook als je de rechter verzoekt om een voorlopige voorziening te treffen. Griffierechten zijn de administratiekosten die de rechtbank in rekening brengt. Als het verzoek om een voorlopige voorziening betrekking heeft op studiefinanciering, dan ben je € 46,- griffierecht verschuldigd. In andere zaken kan dit ook € 168,- zijn.
 4. Controleer op de website van de Raad voor Rechtsbijstand of je in aanmerking komt voor een zogenaamde toevoeging. De overheid betaalt dan je advocaat en jij hoeft slechts een lage eigen bijdrage te voldoen. Wij kijken graag even met je mee. Neem daarvoor contact op met een van onze specialisten op telefoonnummer 035-3038110, vul het contactformulier in of stel je vraag online.
 5. Heb je een rechtsbijstandverzekering? Dan kan het zijn dat bijstand door één van onze advocaten wordt vergoed door je verzekering. In dat geval is het aan te raden met een advocaat ten strijde te treden. Dan weet je zeker dat je goed beslagen ten ijs komt.

Bezwaar/beroep tegen een besluit van DUO duurt te lang - Overheidsprobleem

Aanverwante onderwerpen:

2 Comments

 1. Laurens

  Beste,

  Ik ben 2 maanden geleden van school geswitched. Ik heb een overbrugging toen aangevraagd. Eigenlijk niks meer van gehoord (mijn fout, denk ik…). Nu kreeg ik 16 Juni een bericht dat ik een maand teveel studie financiering + reisproduct heb gekregen, en moet ik ineens 900 euro betalen. En dat betekent ook dat ik het deze maand niet krijg, de 24e. Ik moet nu rood staan om geld te hebben, en heb mij direct voor vakantiewerk ingeschreven bij een uitzendbureau. Ik weet niet wat ik anders moet doen, eerlijk gezegd. (Komt bij iedereen wilt gaan werken in de zomervakantie, dus ik weet niet hoelang het duurt voordat ik een baan heb).

  Ik kan dat niet betalen. Ik ben in deze twee maanden muziekles gaan volgen en heb me aangemeld voor mijn nieuwe school. Ik heb niet bijverdiend (op een paar tientjes tuinwerk bij mijn oma na, elke 2 weken).

  Nu ga ik een bezwaarschrift indienen (nu=20-06-17), maar hoe groot is mijn kans dat ik dit niet hoef te betalen? Ik heb bewijs dat ik me direct na mijn opleiding 2016/2017, bij de andere opleiding heb ingeschreven, zoals dat op de website van DUO stond vermeld.

  Alvast bedankt!

  mvg Laurens

  1. Reactie: Hermens Van Spanje Advocaten

   Beste Laurens,

   Wat vervelend. Excuses voor de late reactie, maar ik heb je bericht wegens een fout niet eerder ontvangen. Ik hoop dat je er nog iets aan hebt. Je schrijft dat je een overbrugging hebt aangevraagd en daar niets meer op hebt gehoord. Vermoedelijk is daar is misgegaan? Hoe heb je die overbrugging aangevraagd? Want met het antwoord op die vraag valt of staat het succes van je bezwaarschrift. Bel me gerust als je nog vragen hebt!

   Met vriendelijke groet,

   Annemiek van Spanje
   Hermens Van Spanje Advocaten

Plaats hier een openbare vraag of reactie