Schadevergoeding voor een onterecht huisverbod

Ik wil graag schadevergoeding voor onterecht opgelegd huisverbod. Wat nu?

Er zijn verschillende manieren om schadevergoeding te vorderen voor de schade die is veroorzaakt door de oplegging van het huisverbod. U kunt zowel bij de burgerlijke/civiele rechter om schadevergoeding verzoeken alsook bij de bestuursrechter.

De makkelijkste, goedkoopste en snelste manier is om uw verzoek bij de bestuursrechter neer te leggen. In dat geval verzoekt u de rechter in uw beroepschrift tegen de oplegging van het huisverbod gelijk om schadevergoeding toe te kennen. U beroept zich hierbij op artikel 8:88 van de Algemene wet bestuursrecht. Dit verzoek zal dan doorgaans tegelijk worden behandeld met de vraag of het huisverbod inderdaad onterecht is opgelegd.

Een verzoek tot schadevergoeding kan zien op materiële en immateriële schade. Materiële schade is de schade die is uit te drukken in geld. Doordat u niet thuis mocht slapen, moest u bijvoorbeeld voor dertig euro per nacht in een motel slapen. Deze kosten zijn materieel. Ook kan er sprake zijn van immateriële schade. Deze schade is moeilijker in geld uit te drukken, omdat het vaak emotionele schade betreft. Van immateriële schade kan bijvoorbeeld sprake zijn wanneer u vindt dat uw zeer of goede naam is geschaad. Omdat immateriële schade lastig kan worden vastgesteld, wordt immateriële schade minder vaak toegekend dan materiële schade.

Advocaat nodig?

Maakt u zich zorgen over de kosten van een advocaat? Dat is vaak niet nodig. In veel gevallen wordt er door de Raad voor Rechtsbijstand een toevoeging afgegeven. Dat betekent dat uw advocaat wordt betaald door de overheid en u zelf slechts een enkele eigen bijdrage hoeft te betalen.

Laat u zich vrijblijvend adviseren door een advocaat via telefoonnummer 035-3038110 of vul het contactformulier in. Heeft u vragen of wilt u uw ervaringen en tips met onze lezers delen, dan kan dat ook hier online.

Schadevergoeding voor een onterecht opgelegd huisverbod - Overheidsprobleem

Voor meer informatie over gerelateerde onderwerpen:

Plaats hier een openbare vraag of reactie