Verdacht van fraude door de SVB

Ik word door de SVB verdacht van fraude. Wat nu?

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) heeft u verzocht om terug te betalen wat u te veel heeft ontvangen. Als u meer dan € 50.000,- dient terug te betalen, dan onderzoekt de SVB of er sprake is geweest van fraude. Er kan dan aangifte worden gedaan bij het openbaar ministerie. In dat geval wil de SVB onderzoeken of u met opzet (expres) verkeerde gegevens heeft verstrekt om zo een hogere uitkering of pensioen te ontvangen.

De SVB gaat in dat geval meer informatie opvragen bij uw bank of bij andere overheidsinstanties. Het openbaar ministerie is bij een dergelijk onderzoek ook betrokken. Als er een verdenking van fraude volgt uit het onderzoek, kunt u worden opgeroepen voor een verhoor.

Belangrijk om te weten:

  • Bij het ontvangen van een uitkering of pensioen bent u verplicht aan de inlichtingenplicht te voldoen. Dat wil zeggen dat u openheid dient te geven over uw persoonlijke omstandigheden. De uitkeringsinstantie dient op de hoogte te zijn van de feiten die van invloed kunnen zijn op de hoogte van uw uitkering. Dat wordt anders vanaf het moment dat u verdachte bent en wordt opgeroepen voor verhoor.
  • Wanneer u als verdachte wordt gehoord, heeft u het recht om te zwijgen tijdens een verhoor. Dat is vrijwel altijd beter. Laat u zich tijdens dat verhoor bijstaan door een advocaat. Een advocaat kan u informeren over uw rechten en plichten tijdens een verhoor, zoals het zwijgrecht. Een advocaat kan ook met u meegaan naar een verhoor om er zeker van te zijn dat u niet onder druk een verklaring aflegt, waar u later spijt van krijgt.

Neemt u voor meer informatie vrijblijvend contact op met een gespecialiseerde advocaat. U kunt ons bereiken op 035-3038110. Of vul het contactformulier in op onze website. Wij nemen snel contact met u op. U kunt uw vraag ook online stellen.

Advocaat nodig, maar u maakt zich zorgen over de kosten? Dat is vaak niet nodig!

  • Controleer op de website van de Raad voor Rechtsbijstand of u in aanmerking komt voor een zogenaamde toevoeging. De overheid betaalt dan uw advocaat en u hoeft slechts een lage eigen bijdrage te voldoen. Wij kijken graag even met u mee. Neem daarvoor contact op met een van onze specialisten op telefoonnummer 035-3038110, vul het contactformulier in of stel uw vraag online.
  • Heeft u een rechtsbijstandverzekering? Dan kan het zijn dat bijstand door één van onze advocaten wordt vergoed door uw verzekering. In dat geval is het aan te raden met een advocaat ten strijde te treden. Dan weet u zeker dat u goed beslagen ten ijs komt.

Verdacht van fraude door de SVB - Overheidsprobleem

Aanverwante onderwerpen:

Plaats hier een openbare vraag of reactie