Ten onrechte een uitwonende beurs ontvangen

Ik heb ten onrechte een uitwonende beurs ontvangen. Wat nu?

DUO controleert of je de beurs krijgt waar je recht op hebt. Als je ten onrechte een uitwonende beurs hebt gekregen, dus terwijl je thuis woont, dan moet je de onterecht ontvangen studiefinanciering terugbetalen.

De gemeente geeft je nieuwe adres door aan DUO. Als je woonsituatie verandert dan is het verstandig om dit gelijk door te geven aan DUO. Er kunnen zelfs controleurs langs de woning komen waar jij zegt te wonen. Zij stellen een rapportage op van dit huisbezoek. Op basis hiervan wordt een besluit genomen.

Als je ten onrechte een uitwonende beurs hebt ontvangen dan brengt dat een hoop ellende met zich mee.

  • Je moet deze beurs terugbetalen.
  • DUO kan je een (bestuurlijke) boete opleggen die je gelijk en in een keer moet betalen. De boete bedraagt de helft van de in totaal te veel toegekende studiefinanciering. Ook mensen die je hebben geholpen kunnen een boete opgelegd krijgen.
  • Als het niet de eerste keer is, vervalt je recht op een studiefinanciering en is je boete even hoog als de in totaal te veel toegekende studiefinanciering.
  • Als DUO vermoedt dat je expres een uitwonend adres hebt opgegeven om meer geld te kunnen krijgen, dan kan er ook aangifte tegen je worden gedaan. Dan bestaat er namelijk een vermoeden van fraude. In dat geval zal je je bij de strafrechter dienen te verantwoorden en loop je risico op een strafblad.

Bij de oplegging van boetes of een aangifte is het echt van het allergrootste belang om zo snel mogelijk contact op te nemen met een gespecialiseerde advocaat. Bel met 035-3038110 of vul het contactformulier in op deze pagina. Wij nemen snel contact met je op!

Tips:

  1. Stelt DUO ten onrechte dat je niet uitwonend was? En moet je nu een aanzienlijk bedrag terugbetalen? En een boete betalen? Maak bezwaar tegen dit besluit. Dat kan binnen 6 weken nadat je de brief hebt ontvangen. Lees hier hoe je een bezwaarschrift indient. Vind je het lastig om een goed bezwaarschrift op te stellen? Dat is volkomen begrijpelijk. Elk detail kan namelijk van belang zijn. Neem vrijblijvend contact op met een gespecialiseerde advocaat op telefoonnummer 035-3038110, vul het contactformulier in of stel je vraag online. Wij kunnen je helpen bij het opstellen van een bezwaarschrift.
  2. Controleer op de website van de Raad voor Rechtsbijstand of je in aanmerking komt voor een zogenaamde toevoeging. De overheid betaalt dan je advocaat en jij hoeft slechts een lage eigen bijdrage te voldoen. Wij informeren je graag over de hoogte van de eigen bijdrage. Neem daarvoor contact op met een van onze specialisten op telefoonnummer 035-3038110, vul het contactformulier in of stel je vraag online.
  3. Heb je een rechtsbijstandverzekering? Dan kan het zijn dat bijstand door een van onze advocaten wordt vergoed door je verzekering. In dat geval is het aan te raden met een advocaat ten strijde te treden. Dan weet je zeker dat je goed beslagen ten ijs komt.

Ten onrechte een uitwonende beurs ontvangen - Overheidsprobleem

Aanverwante onderwerpen:

 

Plaats hier een openbare vraag of reactie