Een ‘voornemen tot afwijzing’ ontvangen op een VOG-aanvraag

Dienst Justis gaat mijn VOG-aanvraag afwijzen. Wat nu?

Indien uw VOG-aanvraag wordt afgewezen, ontvangt u eerst een ‘voornemen tot afwijzing’ van de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. Een voornemen tot afwijzen is nog géén definitieve afwijzing. Binnen uiterlijk twee weken kunt u een zienswijze indienen tegen dit voornemen tot afwijzen. Het is dan ook van groot belang dat u een goede brief schrijft, waarin u onderbouwt waarom u toch recht heeft op een VOG-verklaring. Op grond van de zienswijze wordt de zaak heroverwogen en kan de VOG-verklaring alsnog worden afgegeven.

Tips:

 1. Controleer of de aanstaande afwijzing terecht is. Voldoet u aan de voorwaarden, dan moet de VOG aan u worden afgegeven.
 2. Ga na of het strafbare feit op uw strafblad verband houdt met de functie die u wenst te gaan uitoefenen. Als dit niet het geval is, dan moet u dit in uw zienswijze benadrukken.

Advocaat nodig?

Onze gespecialiseerde advocaten kunnen een zienswijze voor u schrijven die écht kans maakt. Neemt u voor meer informatie vrijblijvend contact op met een gespecialiseerde advocaat via telefoonnummer 035-3038110 of vul het contactformulier in. Heeft u vragen of wilt u uw ervaringen en tips met onze lezers delen, dan kan dat ook hier op ons online forum.

Maakt u zich zorgen over de kosten van een advocaat? Dat is vaak niet nodig. In veel gevallen wordt er door de Raad voor Rechtsbijstand een toevoeging afgegeven. Dat betekent dat uw advocaat wordt betaald door de overheid en u zelf slechts een enkele eigen bijdrage hoeft te betalen. Indien uw zaak of u niet in aanmerking komt voor pro deo rechtsbijstand, dan moet u een uurtarief voor uw advocaat betalen. Wij komen echter in dit soort zaken vaak een vaste prijs met de cliënt overeen zodat u nooit een onverwachte rekening op uw deurmat aantreft.

 • Kijkt u voor alle voorwaarden voor een VOGhier.
 • Meer informatie over het indienen van een bezwaarschrift tegen een afwijzing van uw aanvraag, vindt u hier.
 • Wilt u in beroep of hoger beroep tegen de beslissing op uw bezwaarschrift, klik voor beroep hier en hoger beroep hier.

Voornemen tot afwijzing - Overheidsprobleem

2 Comments

 1. michel

  heb ik eindelijk een baan wat ik leuk vindt en van plan ben om te blijven doen gaat justitie mij dwars liggen om iets waar ik niet om heb gevraagt heb me zelf al opgehangen en niet gelukt tot twee keer toe en nou gaat het goed krijg ik dit sta op het punt om me zelf te bevrijden van deze bulschit blijkbaar is dit mij niet gegund
  en ben op mijn 8 ste aangerand door een man

  1. Reactie: Hermens van Spanje advocaten

   Beste Michel,

   Je moet niet bij de pakken neerzetten. Dit is namelijk nog maar een ‘voornemen’ om je aanvraag van een Verklaring Omtrent Gedrag af te wijzen. Je kunt eerst nog (binnen 14 dagen na ontvangst van dit voornemen) een zienswijze indienen, waarna Dienst Justis pas een besluit neemt. In deze zienswijze kan je uitleggen waarom je toch een VOG zou moeten ontvangen. Ook kun je de context schetsen waaronder de strafbare feiten zijn gepleegd. Als je wilt, kijken we graag even met je mee!

   Met vriendelijke groet,

   Hermens Van Spanje Advocaten

Plaats hier een openbare vraag of reactie